Surse: UDMR rupe protocolul cu PSD-ALDE

UDMR rupe protocolul de colaborare cu PSD-ALDE, au declarat pentru HotNews surse politice. Uniunea avea de gând să încheie colaborarea cu social-democrații după alegerile europarlamentare, însă escaladarea scandalului legat de cimitirul de la Valea Uzului pare să grăbească decizia.

Un anunț oficial ar urma să fie făcut astăzi, după ședința conducerii Uniunii, au precizat aceleași sursele citate.

Contactat de HotNews.ro, liderul deputaților UDMR, Attila Korodi, a evitat un răspuns tranșant. El nu a confirmat, dar nici nu a infirmat informația. „Tac”, a spus el.

La rândul său, întrebat despre încetarea colaborării cu PSD, deputatul Tanczos Barna a declarat pentru HotNews.ro că „deciziile le va lua forul de conducere al UDMR”

UDMR intenționa să rupă protocolul cu PSD după europarlamentare. Liderii Uniunii sunt nemulțumiți că înțelegeri punctuale nu au fost îndeplinite, iar colaborarea cu social-democrații a nemulțumit comunitatea, afectând potențialul electoral al UDMR în mod serios. Potrivit analizelor interne, este posibil ca Uniunea să nu obțină 5% la alegerile europarlamentare.

Aceste lucruri s-au suprapus peste scandalul privind Cimitirul de la Valea Uzului. În această dimineață polițiștii au făcut percheziții în Bacău și Harghita după ce crucile pe care autoritățile din Dărmănești le-au amplasat au fost acoperite cu saci negri.

UDMR a reclamat că aleșii săi locali sunt persecutați.

„Autoritățile din județul Bacău au efectuat, în zori, o percheziție la domiciliul viceprimarului din localitatea Sânmartin, județul Harghita, în urma unei plângeri depuse împotriva lui, probabil de George Simion, candidat la alegerile europarlamentare. Viceprimarul a fost dus la secția de poliție din Miercurea-Ciuc pentru audieri. Laszlo Antal nu a avut nici o implicare în acțiunea de provocare prin care au fost acoperite crucile din Cimitirul eroilor din Valea Uzului. Laszlo Antal este victima unei persecutări, are tot sprijinul nostru în eforturile de clarificare a acestei situații”, se arată într-un comunicat al UDMR.

„Câte percheziții se fac la șase dimineața la o familie cu copii pentru că tatăl nu e acuzat nici de tâlhărie, nici de omor, nici de corupție, ci de lovire. Problema e că vor să amestece povestea asta cu doi nebuni care au acoperit crucile cu viceprimarul nostru. Acesta a condamnat imediat gestul și a luat măsura ca sacii să fie îndepărtați”, a declarat pentru HotNews.ro Tanczos Barna.

Coaliția PSD-ALDE, majoritate fragilă

Distanțarea UDMR de PSD-ALDE lasă Coaliția de guvernare cu o majoritate foarte fragilă. Astfel, aceasta se poate baza pe 239 de voturi, cu șase în plus față de cele 234 câte are nevoie.

Conform practicii parlamentare, majoritatea deputaților Minorităților (17 mandate) votează alături de PSD-ALDE. Astfel, dacă toți parlamentarii se prezintă la muncă PSD-ALDE-Minorități are avea o majoritate de 256 voturi.

Cum arată calculele pe hârtie:

Camera Deputaților: PSD – 139 ALDE – 19 Minorități – 17

Senat PSD – 69, ALDE – 12